Catan
Svaki igrač na početku svog poteza baca dve kockice i njihov zbir određuje koja polja proizvode resurse u tom krugu. Svako naselje koje se graniči sa šestougaonim poljem na kojem se nalazi dobijeni broj uzima odgovarajuću karticu resursa (drvo iz šume, glinu sa brda itd.). Dakle, u teoriji naselje koje se nalazi na polju sa osmicom će mnogo češće proizvoditi rudu od polja pšenice sa brojem 12 (na kraju krajjeva za dvanaesticu su vam potrebne dve šestice). Barem, u teoriji ... kockice, kao što znate, mogu da budu jako okrutne!
Tada aktivni igrač ima pravo da pokuša dapregovara o trgovini resursima sa ostalim igračima, kako bi postigao svoje ciljeve.
Trgovina je pravo srce i duša Catan-a, gde će vaše pregovaračke veštine doći do izražaja, i gde će se neretko čuti fraza - „Drvo za ovcu? Daj dve!“.
Takođe, tokomcele igre vode se borbe za specijalne karte Najduži trgovački put i Najveća armija, koje donose poene. Od velikog značaja je i špil razvojnih karata koje vam nude dodatne pogodnosti. Primetićete na ostrvu i polje bez numerisanog tokena, to je  neplodna pustinja u kojoj se nalaze lopovi koji kradeu resurse.
Svima je cilj da prvi stignu do 10 bodova (svaki grad vredi dva poena, svako naselje jedan itd.) i na taj način pobede.
Za vašu prvu partiju Catan-a, pravila vam predlažu da šestougaona polja i numerisane tokene postavite na tačno određeni način. Međutim, tabla za igru je modularna, što znači da možete da postavite ostrvo na bilo koji način, čime svaki put dobijate jedinstvenu partiju koja zahteva jedinstvenu strategiju. Nijedna kolekcija društvenih igara nije kompletna bez primerka Catan-a!
Ako ne možete da se zasitite ove klasične evro igre, obavezno pogledajte i njene ekspanzije, takođe, dostupne na srpskom jeziku, kao što su Pomorci i Istraživači i gusari (obe uključuju mnoštvo scenarija o plovidbi, otkrivanju novih teritorija i  dodatnih resursa), Gradovi i vitezovi (gde varvari napadaju ostrvo i zajedno svi igrači pokušavaju da ih zaustave!). Ili ako želite da radost igranja Catan-a podelite sa više prijatelja tu je i dodatak za 5 i 6 igrača.

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Catan

  • Šifra: 6196
  • Raspoloživost: Na lageru
  • 4.800 din

  • Bez PDV-a: 4.000 din