O Jeverima i Junkerima , Erlend Lu
  • O Jeverima i Junkerima , Erlend Lu

U poslednjim danima života stari Jever podučava mladog Jevera porodičnoj istoriji i praktičnim stvarima kao što su poluga za čišćenje blata, kamionet, hranjenje ptica, jastuci, skuter, žene i, što je najvažnije, osamsto godina stari sukob sa porodicom Junker koja živi na susednom imanju. Jever ne želi da napusti ovaj svet dok na sledeću generaciju ne prenese običaje i navike, znanje, životnu mudrost i mržnju prema Junkerima.

"Bez sumnje ćete se nasmejati, jer je Erlend Lu ovde baš onakav kakvog ga volimo... Plakao sam od smeha dok sam čitao O Jeverima i Junkerima; Erlend Lu spada u najduhovitije norveške pisce, i satira lako teče između redova." 

Simen Ingemundsen, Randaberg 24

„Nije to nikakav hokus-pokus. I sve počinje pogledom. Ne obaraj pogled. Ne skreći pogled. To ti je pola posla. Ako dođe do razgovora, probaj da utvrdiš šta ona voli. Postavljaj joj uopštena pitanja u vezi s tim. Ako voli cveće, postavljaj pitanja o cveću, ako voli jastučiće, postavljaj pitanja o jastučićima, na primer: Imaš li omiljeno jastuče? Šta ti u vezi s jastučićima donosi radost? Kada bi morala da izabereš jedno jastuče, koje bi izabrala? Da si ti jastuče, kakvo bi jastuče bila, šta misliš? Ovo su samo primeri, naravno. Ima beskrajno mnogo pitanja jastučićima, o cveću i svemu ostalom. Samo moraš da ih smisliš sam. Možeš da vežbaš kod kuće. Pred ogledalom. Dok pritiskaš uši uz glavu. Možda možeš i da ih zalepiš trakom. Evo, nedavno sam kupio dobru crnu izolir-traku, mislim da bi mogla da ti drži uši. Uzmi komad pa probaj, u fioci je u predsoblju, gornjoj, ako je tvoja majka nije stavila negde drugde.“ (Iz knjige)

Napišite recenziju

Molimo prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

O Jeverima i Junkerima , Erlend Lu

  • Izdavač: Geopoetika
  • Šifra: 3334
  • Raspoloživost: Na lageru
  • 1.100 din

  • Bez PDV-a: 1.000 din